Morot- och yoghurt bröd.
Gjorde detta brödet innan idag!!! Det skulle egentligen bli 6 bröd (?!) men jag gjorde till 12 st bullar. Var tvungen att prova en innan jag ger ut recept haha ;) men dom blev sjukt lyckade! Inte degiga, torra eller brända utan saftiga, lagom "knapriga" och smaken av morot smyger på lite grann. Det ska bli riktigt god frukost imorgon! :D


Ingredienser:
- 3 morötter (3 motsvarar ca 300 g)
- 1/2 paket jäst (1/2 paket motsvarar 25 g)
- 5 dl mild yoghurt (3%) plus extra till pensling
- 1 tsk salt
- 5,5 dl grahamsmjöl + extra för att lägga på bordet!
- 5,5 dl dinkel
- ca 1 dl solrosfrön
Gör så här:
- Skala och finriv morötterna. Smula jästen i en bunke. Tillsätt yoghurt och salt. Rör runt tills jästen lösts upp.
- Blanda ner morötter och mjöl. Arbeta till en smidig deg.
- Låt degen jäsa under bakduk 1 timme och 15 minuter.
- Vänd degen på mjölat underlag. Skär den i 6 bitar (för 6 bröd) eller 12 bullar. Forma till runda, lite platta bröd. Lägg dem på en bakpappersklädd plåt.
- Skåra ett kryss i mitten av kakorna pensla med yoghurt och strö över solrosfrön. Låt jäsa 30 minuter. Sätt ugnen på 225ºC .
- Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter. Ta ut och låt svalna på galler.
Fri från ägg.
Gör laktosfri: använd laktosfri yoghurt.
Gör mjölkproteinfri: byt yoghurt mot mjölkfritt alternativ, t ex Alpro soya yofu naturell.
Innehåller gluten.
Näringsinnehåll/bulle (om man bakat efter 12 st):
194 kcal
Protein: 9 g
Kolhydrater: 35 g
Fett: 1,7 g
Kommentarer
Trackback