Morot- och yoghurt bröd.

Gjorde detta brödet innan idag!!! Det skulle egentligen bli 6 bröd (?!) men jag gjorde till 12 st bullar. Var tvungen att prova en innan jag ger ut recept haha ;) men dom blev sjukt lyckade! Inte degiga, torra eller brända utan saftiga, lagom "knapriga" och smaken av morot smyger på lite grann. Det ska bli riktigt god frukost imorgon! :D

 

 

Ingredienser:

  • 3 morötter (3 motsvarar ca 300 g)
  • 1/2 paket jäst (1/2 paket motsvarar 25 g)
  • 5 dl mild yoghurt (3%) plus extra till pensling
  • 1 tsk salt
  • 5,5 dl grahamsmjöl + extra för att lägga på bordet! 
  • 5,5 dl dinkel
  • ca 1 dl solrosfrön
Gör så här:
 
  1. Skala och finriv morötterna. Smula jästen i en bunke. Tillsätt yoghurt och salt. Rör runt tills jästen lösts upp.
  2. Blanda ner morötter och mjöl. Arbeta till en smidig deg.
  3. Låt degen jäsa under bakduk 1 timme och 15 minuter.
  4. Vänd degen på mjölat underlag. Skär den i 6 bitar (för 6 bröd) eller 12 bullar. Forma till runda­, lite platta bröd. Lägg dem på en bakpappersklädd plåt.
  5. Skåra ett kryss i mitten av kakorna­ pensla med yoghurt och strö över solrosfrön. Låt jäsa 30 minuter. Sätt ugnen på 225ºC .
  6. Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter. Ta ut och låt svalna på galler.
 
Fri från ägg.
Gör laktosfri: använd laktosfri yoghurt.
Gör mjölkproteinfri: byt yoghurt mot mjölkfritt alternativ, t ex Alpro soya yofu naturell.
Innehåller gluten.

Näringsinnehåll/bulle (om man bakat efter 12 st):
194 kcal
Protein: 9 g
Kolhydrater: 35 g
Fett: 1,7 g 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback