Lyckade bananplättar!
Efter att jag hade gått raskt på bandet i 30 minuter (-200 kcal) så gick jag inom Netto för att köpa ett plättjärn för endast 69:- !!! .. har velat ha ett plättjärn länge nu. :) Var tvungen att inviga den också givetvis så jag skrapa ihop ett eget recept med inspiration från två andra recept = bananplättar! Till det gjorde jag en "sylt- och gräddersättare" bestående av jordgubbar, kvarg och kesella. :D

Ingredienser:
- 2 ägg
- 1 dl fullkorn dinkelmjöl
- 1 dl kruskakli
- 2 dl havredryck (kan bytas ut mot lätt/minimjölk eller sojamjölk)
- 1/2 dl linfrön
- 1 banan
- Rapsolja till stekning
- plättjärn (liten stekpanna för små pannkakor?)
"Sylt- och gräddersättaren":
- 2 msk kvarg
- 1 msk citron kesella
- 0,5 dl frysta jordgubbar
- stavmixer
Gör så här:
- Vispa ägg och havredrycken (eller mjölken).
- Tillsätt mjöl, kli och linfrön. Vispa till en klimpfri smet.
- Mosa bananen, se till så att bananen är "rinnig" och utan klumpar.
- Vispa ner bananen i smeten och få det jämnt fördelat.
- Låt smeten få stå och svälla i ca 15-20 min. (värm upp plattan så länge på svag värme!)
- Häll en pytteliten klick olja i varje plätthål och häll knappt 0,5 dl för tunna plättar.
- Ha tålamod! :)
- Vänd när plätten blivit stabil. Repetera tills smeten är slut.
- Medan plättarna får svalna lite: häll de frysta jordgubbarna i en liten skål, mixa, tillsätt kvarg och kesella. Mixa!
- Servera gärna med mandel och blåbär. :)
För smalare alternativ:
- Skippa linfrön (men innehåller mycket protein och fett)
- Använd minimjölk
- Skippa bananen (förlorar hela receptet, men minskar på kolhydraterna dock även protein!)
Näringsinnehåll (en plätt/0,5 dl):
ca 47 kcal (smalare alt = ca 30 kcal)
Protein: 2,5 g
Kolhydrater: 3,9 g
Fett: 2,1 g
Kommentarer
Trackback