GI-chokladkaka utan mjöl

Det är ändå lördag och för er som hade tänkt skämma bort er lite idag så har jag ett tips på denna chokladkakan! 
Jag har testat recpetet och den blev faktiskt inte så tokig utan mjöl. Receptet har jag hittat på tasteline.com.
 
GI-chokladkaka utan mjöl
 
GI-chokladkaka utan mjöl
 
Ingredienser:
- 100 g mörk choklad, men inte högre kakaohalt än 70%
- 125 g smör 
- 0,5 dl färdigt kaffe
- 0,5 dl flytande honung, (eventuellt lite mer) 
- 2 st ägg
- 1 krm salt
smör till formen
- 2 dl valnötter, krossade till formen
 

Tillagning

En god och riktigt stark kaka för oss som gillar mörk choklad. Den blir inte så stabbig eftersom den inte innehåller mjöl. Om du är känslig för chokladens styrka och struntar i GI-värde kan du tillsätta lite mer honung.

8-10 bitar:

1. Sätt ugnen på 175 grader.

Bryt chokladen i små bitar. Smält den tillsammans med smöret i vattenbad. Blanda i kaffet och honungen. 

2. Vispa äggen fluffiga med saltet i någon minut.

3. Vänd försiktigt ner (vispa inte) chokladblandningen i äggen. (Där hade jag velat bryta recptet och vispat, jag gjorde inte det och smeten blev inte jämnt fördelad sen när den gräddades i ugnen!

Smöra en form, gärna en mindre springform, och bröa med valnötskrosset.

4. Häll smeten i formen och ställ in på ett galler i nedre delen av ugnen. Baka i 30-35 minuter.

5. Ta ut formen ur ugnen och täck med kökshandduk någon minut. (Jag ställer alltid in mina kakor/kladdkakor i kylen över en halv dag eller över natten, då har den fått perfekt smak och konsistens)

6. Servera med grädde och nötter, eller bär.

Kakan behåller sin saftighet och är lika god dagen efter!

Recept: Linnea Swärd
Foto: Sara Ringström/Aftonbladet
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback